Terleme Tedavisi Nedir?
Hiperhidrozis olarak isimlendirilen aşırı terleme bireylerin günlük aktivitelerini, sosyal ve mesleki ilişkilerini etkilemekte ve yasam kalitelerini önemli ölçüde bozmaktadır.
Terleme vücudumuzun sıvı eletrolit dengesini sağlaması ve vücut ısısın düzenlenmesi için gerekli bir fonksiyonudur. Aşırı terleme ise vücudumuzda bulunan ter bezlerinin sayısının artması değil mevcut ter bezlerinin genel veya bölgesel olarak (koltukaltı, eller, ayaklar gibi) aktivitelerinin artması sonucunda oluşmaktadır. Aşırı terleme, artmış ter bezi aktivitesi dışında omurilik yaralanmaları, sinir hasarları, hipertroidi, diyabet, bazı kanser türleri gibi nedenlerle de oluşabilmektedir. Toplumda sıklıkla karşılaşılan tipi ise herhangi bir hastalığa bağlı olmayan primer fokal hiperhidrozis denilen durumdur.
Bölgesel aşırı terleme diyebilmek için en az 6 ay süreyle devam eden, bölgesel, yoğun terleme ile birlikte aşağıdaki belirtilerin birkaçının olması gerekir.
- İki taraflı olması
- Günlük aktivitelerde zorluğa neden olması
- En az haftada bir kez gelişmesi
- 25 yaşındna önce oluşması
- Ailede birilerinde de aynı durumun olması (%65 aile öyküsü olmaktadır)
- Uykuda bölgesel terlemenin olmaması
Aşırı terlemenin tedavisinde farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. İlk başlangıç olarak antiperspiranlar kullanılabilir. Bunlardan fayda görülmez ise botulinum toksin uygulaması uygulanabilmektedir. Bu tedavilerin haricinde, ter bezlerinin deri altından alınması veya ter bezlerini uyaran sinirlere yapılan müdahaleler seklinde ameliyatla tedavi yöntemleri de vardır. Fakat riskli ameliyatlar olduğu için çok tercih edilen yöntemler değildir.
Aşırı terlemenin tedavisinde geçici olmakla birlikte başarılı bir şekilde uygulanan yöntem kırışıklık tedavisinde de kullanılan enjeksiyon uygulamalarıdır. Bu uygulama sayesinde 4-6 ay süresince aşırı terlemeden kurtulmak mümkün olabilmektedir.
Aşırı terleme tedavisinin geçici çözümü için uygulanan enjeksiyonlarda, öncelikle aşırı terlemenin olduğu bölgenin sınırları belirlenir. Belli değil ise iyot-nişasta testi ile bu sınırlar belirlenir. Uygulamanın yapılacağı bölgeye lokal anestezik kremler sürülür ve etkisinin başlaması beklenir. Sonrasında 10-15 dakika süren toksin uygulaması ile işlem sonlandırılır. Sizlerin de bu konuda problemi varsa 10-15 dakikalık bir işlem sayesinde 4-6 ay rahat etmeniz mümkündür.