Cilt kanserlerinin erken tanısı için benlerin izlenmesi çok önemlidir. Deri üzerinde gerçekleştiği için erken tanının konulma şansı oldukça yüksek olan kanser türlerinden biridir. Kötü huylu bir cilt tümörü normal deri üzerinde ortaya çıkabilir veya önceden var olan bir bende de gelişebilme durumu vardır. Cilt tümörü olan Melanom, melanosit adı verilen bir hücredir. Melanom, melanositlerin anormalleşmesine neden olur ve kontrolsüz çoğalırlar. Başka organlara yayılabilme potansiyelleri vardır.
Güneş kremi kullanımı cilt kanserlerinin riskini azaltmada büyük bir önemi vardır. Aile içinde cilt kanseri öyküsü olan hastalar ve açık tenli kolay çillenen hastalarda melanom riski daha fazladır. Fakat esmer tenli olan kişilerde de melanom avuç ve ayak içinde veya tırnak altında gelişebilmektedir. Çok sayıda beni olan kişiler de riskli grupta yer almaktadırlar. Vücuttaki benlerin takibi bu anlamda büyük önem taşımaktadır.
Benlerin takibinin kolaylaştırılması için ABCD metodu geliştirilmiştir. Asimetri; benin bir yarısı diğer bir yarısına benzemediğinde, Border/Sınır; benin sınırları düzensiz ve girintili çıkıntılı olduğunda; Color/Renk benin yüzeyindeki renkte bir homojenlik yoksa, Diameter/Çap; benin çapının silgili bir kurşun kalemdeki silgiden büyük olduğunda (6mm’den büyük) cilt kanserinde riskli bir grupta yer alınmaktadır. Çıplak gözle algılamanın yanı sıra dermatoskopik muayene ile bulgular saptanmaktadır ve cilt kanseri tanısı değerlendirilmektedir. Ancak kesin tanı cerrahi olarak çıkarılan dokunun patolojik incelemesi ile konulmaktadır.