Göz Kapağı Estetiği
Birbirimizle olan iletişimimizde göz ve çevresi önemli bir role sahiptir. Göz kapaklarında meydana gelen sarkma, cilt fazlalıkları, kırışıklıklar ve torbalanmalar bizlerin olduğumuzdan daha yaslı, yorgun, uykulu görünmemize neden olmaktadır. Bu da birbirimizle olan iletişimimizde negatif bir etkiye neden olmaktadır.
Görünüm haricinde, özellikle üst göz kapağı cildindeki fazlalıkların göz bebeğine doğru uzanması halinde görüş alanında daralmaya sebebiyet verecektir. Ayrıca alt göz kapağında meydana gelebilen aşırı cilt gevşeklikleri de göz içindeki beyaz kısmın fazlaca görülmesine ve devamlı göz yaşarması gibi şikâyetlere neden olabilmektedir.
Göz kapaklarında meydana gelen değişikleri oluşmasında, yasın ilerlemesi ile birlikte meydana gelen deri, kas, kemik ve bag dokuda oluşan değişikler, genetik, yasam tarzı, kronik yorgunluk, stres, uyku düzensizlikleri ve sigara kullanımı etkilidir. Bu değişikler genellikle orta ve ileri yaslarda daha sık görülmesine rağmen yasam tarzı ve ailesel yatkınlık nedeniyle genç yaslarda da görülebilmektedir.
Göz kapaklarında oluşan bozuklukların cerrahi olarak düzeltilmesi işlemine blefaroplasti operasyonu denilmektedir. Uygulanacak cerrahi işlemler, hastaların muayenesi esnasında hastaların şikayet ettiği bölgeler ve doktorunuz tarafından belirlenen problemlere göre farklılıklar göstermektedir. Alt ve üst göz kapakları aynı seansta ameliyat edilebileceği gibi ayrı seanslarda da yapışabilmektedir. Ayrıca bu işlemler kas kaldırma, yüz germe ameliyatları ile birlikte ameliyatın bir parçası olarak yapılabilir.
Alt ve üst göz kapağına özellikle üst göz kapağına uygulanacak işlemler genellikle lokal anestezi ile veya genel anestezi ile yapılmaktadır. Lokal anestezi ile yapılabilecek işlemlerde, damardan ilaç verilerek yarı uyur halde ağrı hissetmeden bu işlemler yapılabilmektedir. Üst göz kapağına yapılacak işlemler, üst göz kapağımızda bulunan doğal katlantı üzerinden yapılan kesi ile yapılmaktadır. Bu bölge iz acısından vücudumuzun en iyi iyileşen bölgelerindendir. Bu kesi içerinden göz kapağına ait dokuları düzeltilmesi ve fazla derinin alınması işlemi uygulanır. Ayrıca bu bölgeden yasla birlikte oluşan veya doğuştan olan göz kapağı düşüklerine de müdahale edilebilmektedir.Alt göz kapağına yapılacak işlemler, kirpiklerin hemen atından yapılan kesi ile veya alt göz kapağı içerinden yapılacak kesi ile yapılabilmektedir. Bu bölgede özellikle alt göz kapağı torbalanmalarına ve cilt fazlalığı nedeniyle oluşan kırışıklıklara müdahale
edilmektedir. Ayrıca bu bölgeden orta yüz bölgesinde oluşan sarkmalara da müdahale edilerek orta yüz gençleştirme işlemi yapılabilmektedir.
Ameliyat sonrasında göz kapaklarında morluk ve sislikler oluşacaktır ve genellikle 1-2 hafta içerisinde düzelecektir. Morluk ve şişliklerin az olması için 12-24 saat soğuk uygulaması önerilmektedir. Dikişler 5-7 günlerde alınmaktadır. İlk 2 günden sonra ameliyat bölgesinin yıkanmasında sakınca yoktur.
Ameliyattan sonra kesilerin izleri başlangıçta belli olmakla birlikte zamanla özellikle 2-3 ay içerinde kaybolmakta veya çok yakından bakınca belli olacak şekilde iyileşmektedir. Ameliyat ve sonrası için olma ihtimali olan problemlerle ilgili doktorunuz size ayrıntılı bilgi verecektir.